مراقبت و سلامتی

ضدآفتاب چیست؟

کرم ضدآفتاب چیست؟

کرم ضد آفتاب در اصل سدی است که از پوست در برابر اشعه ماورا بنفش (UV) محافظت می‌کند.

دو نوع اشعه ماورا بنفش وجود دارند که روی پوست اثر می‌گذارند که شامل اشعه UVA که موجب پیری پوست و اشعه UVB که معمولاً باعث آفتاب سوختگی می‌شوند، است.

ضد آفتاب یک داروی بدون نسخه است و با توجه به مقررات سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA)، کرم ضد آفتاب تنها در صورت محافظت در برابر هر دو نوع اشعه UV می‌تواند محافظت کامل ایجاد کند. برچسبی دارای یک شماره به نام ضریب محافظت در برابر آفتاب (SPF) نیز باید روی محصولات ذکر شود. یک ضد آفتاب با SPF 30 می‌تواند ۸ درصد از اشعه UVB خورشید را مسدود کند. هرچه این عدد بیشتر باشد، جلوگیری از اشعه UVB بیشتر خواهد بود.

 

کرم ضد آفتاب چگونه عمل می‌‌کند؟

محافظت ضد آفتاب شامل دو عامل محافظتی اولیه و ثانویه است. موانع فیزیکی منعکس کننده و پخش کننده نور و موانع شیمیایی جذب کننده نور هستند. از عوامل ثانویه می توان به آنتی‌اکسیدان‌ها، اسمولیت‌ها و آنزیم‌های ترمیم کننده DNA اشاره کرد که با ایجاد محافظت در برابر آسیب‌های ناشی از تابش فتوشیمیایی اشعه ماورا بنفش خورشید، به کاهش اثرات آن کمک می‌کنند.

محصولات ضد آفتاب مانند یک جلیقه ضد گلوله بسیار نازک هستند و امواج UV را قبل از رسیدن به پوست و آسیب به آن متوقف می‌کنند. این مواد حاوی مولکول‌های

ضد آفتاب ارگانیک و رنگدانه‌های غیر آلیِ جذب کننده اشعه ماورا بنفش هستند که باعث جذب، پراکندگی و انعکاس UV می‌شوند. برای ایجاد سطح بالایی از حفاظت، کرم ضد آفتاب باید مقدار کافی از این عوامل محافظت کننده را داشته باشد و مصرف کننده باید آن را به اندازه مناسب و به بهترین شکل در تمام نقاط پوست پخش کند.

ضد آفتاب با انسداد و جذب اشعه UV از طریق ترکیبی از ذرات فیزیکی و شیمیایی عمل می‌کند. از ذرات فیزیکی مانند اکسید روی و دی اکسید تیتانیوم برای بازتاب اشعه ماورا بنفش از پوست استفاده می‌شود. مواد شیمیایی پیچیده موجود در ضد آفتاب قبل از نفوذ نور به پوست، با اشعه واکنش می‌دهند و آن را جذب و انرژی را به عنوان گرما آزاد می‌کنند. ترکیبی از انسداد و جذب اشعه ماورا بنفش برای مبارزه با اشعه UVB و UVA مهم است. اشعه UVB علت اصلی آفتاب سوختگی و سرطان پوست است. از طرف دیگر، اشعه UVA عمیق‌تر به داخل پوست نفوذ می‌کند و در پیری و چین و چروک زودرس و لک‌های عمقی پوست نقش دارد.

اما پرتوهای UVA نیز در پیشرفت سرطان پوست نقش بسزایی دارند. هنوز هم بسیاری از ضد آفتاب‌های موجود در بازار حاوی موادی هستند که فقط اشعه UVB را مسدود می‌کنند، بنابراین محافظت کافی در برابر اشعه مضر UVA ندارند. عامل دیگری که باید در ضد آفتاب در نظر گرفته شود، عامل محافظت در برابر آفتاب یا SPF است. محافظت نوری یک کرم استاندارد باید هر دو عامل محافظتی اولیه و ثانویه را شامل شود که شامل موانع فیزیکی منعکس‌کننده و پراکنده کننده نور و موانع شیمیایی جذب کننده نور هستند.

 

۵ باور اشتباه درباره ضدآفتاب

 

۱- هرچقدر SPF بیشتر باشد، ضدآفتاب محافظت بیشتری دارد.

یکی از بزرگ ترین باورهای اشتباهی که ما درباره ضدآفتاب‌ها داریم این است که فکر می‌کنیم هرچه SPF یک ضدآفتاب بیشتر باشد، آن ضدآفتاب محافظت بیشتری از پوست ما می‌کند. درواقع بهتر است بدانیم که هیچ ضدآفتابی نمی‌تواند از پوست ما محافظت ۱۰۰ درصدی کند.

اگر شما ضدآفتابی با SPF ۳۰ تهیه کنید و آن بتواند تقریبا ۹۶ درصد اشعه‌های مضر را از پوستتان دور کند، کرم ضد آفتاب‌هایی با SPF بالاتر تنها ممکن است نیم تا یک درصد بیشتر بتوانند برخورد این اشعه‌ها به پوست را مسدود کنند. پس با باور محافظت صددرصدی، هزینه‌های خیلی زیاد را متحمل نشوید و به ضدآفتاب‌ها با SPF۳۰ تا ۵۰ اکتفا کنید.

۲- اگر از ضدآفتاب استفاده کنیم ،به کمبود ویتامین D دچار خواهیم شد.

کرم‌های ضدآفتاب، تنها ورود اشعه‌های مضر را به پوست مسدود می‌کنند، نه ویتامین D موجود در نور خورشید را. داستان از این قرار است که وقتی پوست در مقابل نور خورشید ویتامین D تولید کند، هنوز فعال نیست، اما وقتی با UVB آفتاب ترکیب شود، فعال یا تبدیل به ویتامین D۳ می‌شود. این در حالی است که هیچ یک از ضدآفتاب‌ها نمی‌توانند به شکل صددرصدی این فرایند را مسدود کنند.

۳- روزهای ابری نیازی به استفاده از ضدآفتاب نیست.

در روزهای ابری هنوز با اشعه‌های خورشید سر و کار داریم. پس حتی اگر هوا ابری باشد باید از کرم‌های ضدآفتاب استفاده کنیم و مراقبت‌های پوستی‎مان را انجام دهیم.

۴- لوازم آرایشی حاوی SPF بوده و محافظتی مشابه با ضدآفتاب ها دارند.

بله! ممکن است لوازم آرایش‌های زیرساز مثل کرم پودر و کانسیلر حاوی SPF بوده یا خاصیت ضدآفتابی داشته باشند اما حتی گران‌ترین نوع آن‌ها نیز نمی‌توانند به شکل کامل از پوست ما در برابر اشعه مضر خورشید محافظت کنند.

۵- پوست هایی با تناژ رنگی تیره اشعه های مضرر را جذب نمی‌کنند.

شاید پوست‌هایی با رنگ تیره به سرعت پوست‌هایی با رنگ روشن نسوزند، اما این به معنای آن نیست که اشعه‌های مضر آفتاب را جذب نمی‌کنند. بنابراین بسیاری از کارشناسان، محققان و پزشکان توصیه و تاکید کرده‌اند که در هر سن، جنس، نژاد و شرایطی که هستید بهتر است از ضدآفتاب استفاده کنید چراکه سرطان پوست هیچ یک از این موارد را شامل نمی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *